македонски » черкеcки   Кај лекар


57 [педесет и седум]

Кај лекар

-

57 [шъэныкъорэ блырэ]
57 [shjenykorje blyrje]

Врачым дэжь
Vrachym djezh'

57 [педесет и седум]

Кај лекар

-

57 [шъэныкъорэ блырэ]
57 [shjenykorje blyrje]

Врачым дэжь
Vrachym djezh'

Кликнете за да го видите текстот:   
македонскиадыгабзэ
Јас имам еден термин кај лекар. Вр---- з------------- щ--.
V------ z--------------- s----.
Терминот е во десет часот. Сы------ п---- з------------- щ--.
S------- p----- z--------------- s----.
Како е вашето име? Сы- п-----------?
S-- p-----------?
   
Седнете во чекалната Ве молам . Еб--------- к-------- х------.
E----------- k---------- h--------.
Лекарот ќе дојде веднаш. Вр---- д------- к-------.
V------ d---------- k---------.
Каде сте осигурани? Ты-- с-------- щ----?
T---- s--------- s------?
   
Што можам да сторам за вас? Сы---- с-------- к----------- с---------?
S------ s--------- k---------- s-----------?
Имате ли болки? Уз г---- у-----------?
U- g----- u------------?
Каде ве боли? Сы-- у-----?
S--- u------?
   
Секогаш имам болки во грбот. Ре--- б------ с-----------.
R----- b------ s------------.
Често имам главоболки. Шъ------- б--- с-----------.
S--------- b----- s------------.
Понекогаш имам болки во стомакот. За----- н------- с-----------.
Z------ n-------- s------------.
   
Соблечете се од појасот нагоре, Ве молам. Уб-- н-- з----------
U--- n--- z----------!
Легнете на лежалката, Ве молам. Гъ-------- з-------
G-------- z------!
Крвниот притисок е во ред. Уи------------------ д----.
U----------------- d----.
   
Ќе ви дадам една инекција. Сэ у- к-------------.
S-- u- k--------------.
Ќе ви дадам таблети. Сэ у- у------- к--------.
S-- u- u-------- k---------.
Ќе ви дадам еден рецепт за во аптека. Уц I------ щ----- п-- р----- к--------------.
U- I------- s-------- p-- r----- k---------------.