македонски » черкеcки   Присвојни заменки 1


66 [шеесет и шест]

Присвојни заменки 1

-

66 [тIокIищрэ хырэ]
66 [tIokIishhrje hyrje]

ЕхьылIэгъэ цIэпапкIэхэр 1
Eh'ylIjegje cIjepapkIjehjer 1

66 [шеесет и шест]

Присвојни заменки 1

-

66 [тIокIищрэ хырэ]
66 [tIokIishhrje hyrje]

ЕхьылIэгъэ цIэпапкIэхэр 1
Eh'ylIjegje cIjepapkIjehjer 1

Кликнете за да го видите текстот:   
македонскиадыгабзэ
јас – мој сэ – с----
s-- – s----j
Неможам да го најдам мојот / својот клуч. Си--------- з----------.
S----------- z-----------.
Неможам да го најдам мојот / својот возен билет. Си----- з----------.
S------ z-----------.
   
ти – твој о – о--
o – o-j
Го најде ли твојот / својот клуч? Уи--------- б-----------?
U----------- b----------?
Го најде ли твојот / својот возен билет? Уи----- б-----------?
U------ b----------?
   
тој – негов ар (х--------) – а- и-
a- (h-----) – a--- ij
Знаеш ли каде е неговиот клуч? Ащ (х--------) и--------- з-------- о---?
A--- (h-----) i---------- z------------ o----?
Знаеш ли каде е неговиот возен билет? Ащ (х--------) и----- з-------- о---?
A--- (h-----) i----- z------------ o----?
   
таа – нејзин ар (б--------) – а- и-
a- (b------) – a--- ij
Нејзините пари ги нема. Ащ (б--------) и-------- к--------.
A--- (b------) i----------- k--------.
А и нејзината кредитна картичка ја нема. Ик----- к---- щ----.
I------ k---- s-------.
   
ние – наш тэ – т----
t-- – t----j
Нашиот дедо е болен. Ти------ с-----.
T--------- s------.
Нашата баба е здрава. Ти---- п-------.
T------ p-------.
   
вие – ваш шъ- – ш------
s-- – s-----j
Деца, каде е вашиот татко? КI------------- ш----- т--- щ--?
K----------------- s------- t---- s----?
Деца, каде е вашата мајка? КI------------- ш----- т--- щ--?
K----------------- s------- t---- s----?