македонски » черкеcки   Придавки 3


80 [осумдесет]

Придавки 3

-

80 [тIокIиплI]
80 [tIokIiplI]

ПлъышъуацIэхэр 3
PlyshuacIjehjer 3

80 [осумдесет]

Придавки 3

-

80 [тIокIиплI]
80 [tIokIiplI]

ПлъышъуацIэхэр 3
PlyshuacIjehjer 3

Кликнете за да го видите текстот:   
македонскиадыгабзэ
Таа има куче. Ащ (б--------) х-- и-.
A--- (b------) h--- i-.
Кучето е големо. Хь-- и--.
H---- i--.
Таа има големо куче. Ащ (б--------) х-- и- и-.
A--- (b------) h--- i- i-.
   
Таа има куќа. Ащ (б--------) у-- и-.
A--- (b------) u--- i-.
Куќата е мала. Ун-- ц-----.
U---- c-----.
Таа има една мала куќа. Ащ (б--------) у-- ц----- и-.
A--- (b------) u--- c----- i-.
   
Тој живее во хотел. Ар (х--------) х-------- и-.
A- (h-----) h----------- i-.
Хотелот е евтин. Хь------- л------.
H----------- l------.
Тој живее во евтин хотел. Ар (х--------) х------ м-------- и-.
A- (h-----) h--------- m-------- i-.
   
Тој има автомобил. Ащ (х--------) м----- (к-) и-.
A--- (h-----) m------- (k-) i-.
Автомобилот е скап. Ма----- (к--) л-----.
M-------- (k--) l-----.
Тој има скап автомобил. Ащ (х--------) м----- (к-) л----- и-.
A--- (h-----) m------- (k-) l----- i-.
   
Тој чита еден роман. Ар (х--------) р------ е---.
A- (h-----) r------ e-----.
Романот е досаден. Ро----- з------.
R------ z--------.
Тој чита еден досаден роман. Ар (х--------) р---- з------- е---.
A- (h-----) r---- z--------- e-----.
   
Таа гледа еден филм. Ар (б--------) ф------ е----.
A- (b------) f------- e---.
Филмот е интересен. Фи----- у--------.
F------- u------------.
Таа гледа еден интересен филм. Ар (б--------) у------------ ф------ е----.
A- (b------) u----------------- f------- e---.