македонски » африкански   голем – мал


68 [шеесет и осум]

голем – мал

-

+ 68 [agt en sestig]

+ groot – klein

68 [шеесет и осум]

голем – мал

-

68 [agt en sestig]

groot – klein

Кликнете за да го видите текстот:   
македонскиAfrikaans
голем и мал gr--- e- k---n +
Слонот е голем. Di- o------ i- g----. +
Глушецот е мал. Di- m--- i- k----. +
   
темен и светол do---- e- h----r +
Ноќта е темна. Di- n-- i- d-----. +
Денот е светол. Di- d-- i- h-----. +
   
стар и млад ou- e- j--k +
Нашиот дедо е многу стар. On- o--- i- b--- o--. +
Пред 70 години беше уште млад. 70 j--- g----- w-- h- n-- j---. +
   
убав и грд mo-- e- l---k +
Пеперутката е убава. Di- v------ i- m---. +
Пајакот е грд. Di- s-------- i- l----. +
   
дебел и слаб / тенок Di- / v-- e- d-n +
Жена со 100 килограми е дебела. ’n V--- v-- 100k- i- d-- / v--. +
Маж со 50 килограми е слаб. ’n M-- v-- 50k- i- d--. +
   
скап и евтин du-- e- g------p +
Автомобилот е скап. Di- m---- i- d---. +
Весникот е евтин. Di- k------ i- g-------. +