македонски » африкански   Императив 1 (Наредбена форма)


89 [осумдесет и девет]

Императив 1 (Наредбена форма)

-

89 [nege en tagtig]

Imperatief 1

89 [осумдесет и девет]

Императив 1 (Наредбена форма)

-

89 [nege en tagtig]

Imperatief 1

Кликнете за да го видите текстот:   
македонскиAfrikaans
Ти си толку мрзелив / мрзелива – не биди толку мрзелив / мрзелива! Jy i- s- l-- – m--- n-- s- l-- w--- n--!
Ти спиеш толку долго – не спиј толку долго! Jy s---- s- l--- – m--- n-- s- l--- s---- n--!
Ти доаѓаш толку доцна – не доаѓај толку доцна! Jy k-- s- l--- – m--- n-- s- l--- k-- n--!
   
Ти се смееш толку гласно – немој да се смееш толку гласно! Jy l-- s- h--- – m--- n-- s- h--- l-- n--!
Ти зборуваш толку тивко – не зборувај толку тивко! Jy p---- s- s-- – m--- n-- s- s-- p---- n--!
Ти пиеш премногу – не пиј толку многу! Jy d---- t- v--- – m--- n-- s- b--- d---- n--!
   
Ти пушиш премногу – не пуши толку многу! Jy r--- t- v--- – m--- n-- s- b--- r--- n--!
Ти работиш премногу – не работи толку многу! Jy w--- t- v--- – m--- n-- s- b--- w--- n--!
Ти возиш пребрзо – не вози толку брзо! Jy r- t- v----- – m--- n-- s- v----- r- n--!
   
Станете, господине Милер! St--- o-- M----- M-----!
Седнете, господине Милер! Si-- M----- M-----!
Останете на местото, господине Милер! Bl- s--- M----- M-----!
   
Имајте трпение! We-- g-------!
Не брзајте! Ne-- u t--!
Почекајте еден момент! Wa- ’- o------!
   
Бидете внимателни! We-- v--------!
Бидете точни! We-- b-----!
Не бидете глупави! Mo-- n-- d-- w--- n--!