македонски » африкански   Генитив


99 [деведесет и девет]

Генитив

-

99 [nege en negentig]

Genitief

99 [деведесет и девет]

Генитив

-

99 [nege en negentig]

Genitief

Кликнете за да го видите текстот:   
македонскиAfrikaans
мачката на мојата пријателка my v------- s- k-t
кучето на мојот пријател my v----- s- h--d
играчките на моите деца my k------ s- s-------d
   
Ова е мантилот на мојот колега. Di- i- m- k------ s- j--.
Ова е автомобилот на мојата колешка. Di- i- m- k------ s- m----.
Ова е работата на моите колеги. Di- i- m- k------ s- w---.
   
Копчето од кошулата е откинато. Di- h--- s- k---- i- a-.
Го нема клучот од гаражата. Di- m-------- s- s------ i- w--.
Компјутерот на шефот е расипан. Di- b--- s- r------- i- s-------.
   
Кои се родителите на девојчето? Wi- i- d-- m----- s- o----?
Како да дојдам до куќата на вашите родители? Ho- k-- e- b- h--- o---- s- h---?
Куќата стои на крајот од улицата. Di- h--- s---- a-- d-- e---- v-- d-- s-----.
   
Како се вика главниот град на Швајцарија? Wa- i- d-- n--- v-- d-- h------- v-- S----------?
Кој е насловот на книгата? Wa- i- d-- t---- v-- d-- b---?
Како се викаат децата на комшиите? Wa- i- d-- b--- s- k------ s- n---?
   
Кога се училишните распусти на децата? Wa----- i- d-- k------ s- s------------?
Кога се термините за прегледи кај лекарот? Wa----- i- d-- d----- s- s--------?
Кое е работното време на музејот? Wa- i- d-- o---------- v-- d-- m-----?