македонски » Амхарски   Работа / Занимање


55 [педесет и пет]

Работа / Занимање

-

55 [ሃምሣ አምስት]
55 [hamiša āmisiti]

ስራ
sira

55 [педесет и пет]

Работа / Занимање

-

55 [ሃምሣ አምስት]
55 [hamiša āmisiti]

ስራ
sira

Кликнете за да го видите текстот:   
македонскиአማርኛ
Што сте по занимање? ምን-- ነ- የ-----
m------- n--- y---------?
Мојот сопруг е лекар по занимање. ባሌ ዶ--- ነ--
b--- d------- n---።
Јас полудневно работам како медицинска сестра. እኔ ግ-- ቀ- ነ---- እ-----
i-- g------ k---- n--------- i--------።
   
Набргу ќе одиме во пензија. በቅ-- ጡ-- እ------
b-------- t------ i-----------።
Но даноците се високи. ግን ግ-- ከ--- ነ--
g--- g----- k-------- n---።
И здравственото осигурување е високо. እና የ-- ዋ----- ው- ነ--
i-- y------ w----------- w--- n---።
   
Што сакаш да бидеш? ወደ-- ም- መ-- ት-----/ሽ?
w------- m--- m----- t-----------/s--?
Јас би сакал / сакала да бидам инженер. መሐ--- መ-- እ------
m---------- m----- i----------።
Јас сакам да студирам на универзитетот. ዩን---- መ-- እ------
y----------- m----- i----------።
   
Јас сум практикант. እኔ ተ---- ነ--
i-- t--------- n----።
Јас не заработувам многу. ብዙ አ-------
b--- ā-------------።
Јас сум на пракса во странство. በሌ- አ-- እ-------- ነ--
b----- ā---- i----------------- n---።
   
Ова е мојот шеф. ያ የ- አ-- ነ--
y- y--- ā----- n---።
Јас имам љубезни колеги. እኔ ጥ- ባ----- አ---
i-- t---- b------------ ā-----።
Напладне секогаш одиме во кантината. ሁሌ ከ--- በ-- ወ- ካ---- እ------
h--- k------- b------- w--- k--------- i----------።
   
Јас барам едно работно место. ስራ እ----- ነ- ።
s--- i----------- n--- ።
Јас сум веќе една година невработен / невработена. ለአ-- ያ-- ስ- አ- ነ--
l------- y----- s--- ā--- n----።
Во оваа земја има премногу невработени. በዚ- ሃ-- ው-- ብ- ስ- አ-- አ--
b----- h----- w------ b--- s--- ā------ ā--።