македонски » Амхарски   Минато на модалните глаголи 2


88 [осумдесет и осум]

Минато на модалните глаголи 2

-

+ 88 [ሰማንያ ስምንት]88 [semaniya siminiti]

+ የሃላፊ ጊዜ ግስ ስልት 2yehalafī gīzē gisi siliti 2

88 [осумдесет и осум]

Минато на модалните глаголи 2

-

88 [ሰማንያ ስምንት]
88 [semaniya siminiti]

የሃላፊ ጊዜ ግስ ስልት 2
yehalafī gīzē gisi siliti 2

Кликнете за да го видите текстот:   
македонскиአማርኛ
Мојот син не сакаше да си игра со куклата. ልጄ ከ------ ጋ- መ--- አ------
l--- k-------------- g--- m--------- ā----------።
+
Мојата ќерка не сакаше да игра фудбал. ሴት ል- እ-- ካ- መ--- አ-------
s--- l--- i---- k--- m--------- ā-------------።
+
Мојата жена не сакаше со мене да игра шах. ሚስ- ከ-- ጋ- ዳ- መ--- አ-------
m----- k----- g--- d--- m--------- ā-------------።
+
   
Моите деца не сакаа да се шетаат. የኔ ል-- የ--- ጉ- ማ--- አ------
y--- l------ y------- g--- m------- ā----------።
+
Тие не сакаа да ја раскренат собата. እነ- ክ----- ማ--- አ------
i---- k------------ m---------- ā----------።
+
Тие не сакаа да појдат во кревет. እነ- ወ- መ-- መ-- አ------
i---- w--- m------ m----- ā----------።
+
   
Тој не смееше да јаде сладолед. እሱ አ-- ክ-- መ--- አ-------- ነ---
i-- ā---- k----- m------- ā----------------- n-----።
+
Тој не смееше да јаде чоколада. እሱ ቾ--- መ--- አ-------- ነ---
i-- c-------- m------- ā----------------- n-----።
+
Тој не смееше да јаде бомбони. እሱ ጣ-- ከ--- መ--- አ-------- ነ---
i-- t-------- k------- m------- ā----------------- n-----።
+
   
Јас смеев да си посакам нешто. እኔ መ--- ም-- እ---- ተ----- ነ---
i-- m------- m------ i--------- t------------- n-----።
+
Јас смеев да си купам фустан. ለራ- ቀ-- እ---- ተ----- ነ---
l----- k------ i-------- t------------- n-----።
+
Јас смеев да си земам бонбониера. ቸኮ-- እ----- ተ----- ነ---
c-------- i---------- t------------- n-----።
+
   
Смееше ли да пушиш во авионот? አው---- ላ- እ-----/ሺ ተ--- ነ--?
ā---------- l--- i------------/s-- t-------- n-----?
+
Смееше ли во болницата да пиеш пиво? ሆስ--- ው-- ቢ- እ-----/ጪ ተ--- ነ--?
h--------- w------ b--- i------------/c--- t-------- n-----?
+
Смееше ли кучето да го земеш со себе во хотелот? ውሻ-- ሆ-- ው-- ይ--/ሽ እ-----/ቢ ተ--- ነ--?
w-------- h----- w------ y-----/s-- i----------/b- t-------- n-----?
+
   
На распустот децата смееја долго да останат надвор. በበ--- ጊ- ህ--- እ----- እ---- ተ--- ነ---
b--------- g--- h---------- i----------- i--------- t-------- n-----።
+
Тие смееја долго да си играат во дворот. እነ- ለ--- ጊ- በ--- ላ- እ----- ተ--- ነ---
i---- l------- g--- b------- l--- i------------ t-------- n-----።
+
Тие смееја долго да останат будни. እነ- እ----- ተ--- ነ---
i---- i----------- t-------- n-----።
+