македонски » Амхарски   Споредни реченици со дека 2


92 [деведесет и два]

Споредни реченици со дека 2

-

92 [ዘጠና ሁለት]
92 [zet’ena huleti]

ንኡስ ሐረግ – ያ 2
ni’usi ḥāregi – ya 2

92 [деведесет и два]

Споредни реченици со дека 2

-

92 [ዘጠና ሁለት]
92 [zet’ena huleti]

ንኡስ ሐረግ – ያ 2
ni’usi ḥāregi – ya 2

Кликнете за да го видите текстот:   
македонскиአማርኛ
Ме лути, дека рчиш. ስለ------/ፊ አ-----
s---------------/f- ā---------።
Ме лути, дека пиеш толку многу пиво. ብዙ ቢ- መ----/ሽ አ-----
b--- b--- m-----------/s-- ā---------።
Ме лути, дека доаѓаш толку доцна. አር--- መ----/ሽ አ-----
ā-------- m----------/s-- ā---------።
   
Мислам, дека му треба лекар. ዶክ-- እ--------- አ-----
d------- i------------------ ā--------።
Мислам, дека тој е болен. እን---- አ-----
i---------- ā--------።
Мислам, дека тој сега спие. አሁ- እ---- አ-----
ā---- i--------- ā--------።
   
Ние се надеваме, дека тој ќе се ожени со нашата ќерка. የኛ- ሴ- ል- እ------ ተ-- እ-------
y------ s--- l--- i------------ t----- i------------።
Ние се надеваме, дека тој има многу пари. ብዙ ገ--- እ---- ተ-- እ-------
b--- g------- i-------- t----- i------------።
Ние се надеваме, дека тој е милионер. ሚሊ--- እ---- ተ-- እ-------
m--------- i-------- t----- i------------።
   
Слушнав, дека твојата сопруга имаше една несреќа. ሚስ-- አ-- እ------- ሰ-----
m------- ā---- i-------------- s----------።
Слушнав, дека таа лежи во болница. ሆስ--- ው-- እ----- ሰ-----
h--------- w------ i------------ s----------።
Слушнав, дека твојот автомобил е потполно скршен. መኪ--/ሽ ሙ- በ-- እ----- ሰ-----
m-------/s-- m--- b----- i------------ s----------።
   
Ме радува, дека дојдовте. በመ---- ደ--- ነ--
b------------ d-------- n----።
Ме радува, дека имате интерес. ፍላ-- ስ--- ደ--- ነ--
f------- s------- d-------- n----።
Ме радува, дека сакате да ја купите куќата. ቤቱ- ለ---- በ----- ደ--- ነ--
b----- l--------- b----------- d-------- n----።
   
Се плашам, дека последниот автобус е веќе заминат. የመ---- አ---- እ------- ሰ-----
y-------------- ā-------- i--------------- s----------።
Се плашам, дека мораме да земеме такси. ታክ- መ-- እ------- ሰ-----
t----- m----- i-------------- s----------።
Се плашам, дека немам пари кај себе. ገን-- ካ----- ብ- ሰ-----
g------- k------------ b--- s----------።