македонски » арапски   Минато на модалните глаголи 2


88 [осумдесет и осум]

Минато на модалните глаголи 2

-

‫88[ثمانية وثمانون]‬
‫88[thmanyt wathmanwn]‬

‫صيغة الماضي للأفعال الواصفة للحال 2‬
‫syghat almadi lil'afeal alwasifat lilhal 2‬

88 [осумдесет и осум]

Минато на модалните глаголи 2

-

‫88[ثمانية وثمانون]‬
‫88[thmanyt wathmanwn]‬

‫صيغة الماضي للأفعال الواصفة للحال 2‬
‫syghat almadi lil'afeal alwasifat lilhal 2‬

Кликнете за да го видите текстот:   
македонскиالعربية
Мојот син не сакаше да си игра со куклата. ‫ل- ي-- ا--- ا---- م- ا-----.‬
‫-- y----- a--- a------ m-- a---------‬
Мојата ќерка не сакаше да игра фудбал. ‫ل- ي-- ا--- ا---- ب--- ا----.‬
‫-- y----- a--- a------ b----- a-----‬
Мојата жена не сакаше со мене да игра шах. ‫ل- ت-- ز---- أ- ت--- ا------ م--.‬
‫-- t-- z------ '-- t----- a-------- m----‬
   
Моите деца не сакаа да се шетаат. ‫ل- ي--- أ----- ا----- ب----.‬
‫-- y------ '------ a----- b--------‬
Тие не сакаа да ја раскренат собата. ‫ل- ي----- ت---- ا-----.‬
‫--- y------ t----- a---------‬
Тие не сакаа да појдат во кревет. ‫ل- ي----- ا----- إ-- ا-----.‬
‫--- y------ a--------- '----- a--------‬
   
Тој не смееше да јаде сладолед. ‫ل- ي--- ل- ب----- ا-----.‬
‫--- y----- l-- b-------- a--------‬
Тој не смееше да јаде чоколада. ‫ل- ي--- ل- ب----- ا-------.‬
‫--- y----- l-- b-------- a-----------‬
Тој не смееше да јаде бомбони. ‫ل- ي--- ل- ب----- ا-----.‬
‫-- y----- l-- b-------- a-------‬
   
Јас смеев да си посакам нешто. ‫س-- ل- أ- أ---- ش----.‬
‫---- l- '-- '-------- s------‬
Јас смеев да си купам фустан. ‫س-- ل- ب---- ث--.‬
‫---- l- b------- t-----‬
Јас смеев да си земам бонбониера. ‫س-- ل- ب----- ح-- ش-----.‬
‫---- l- b-------- h------- s--------‬
   
Смееше ли да пушиш во авионот? ‫ه- س-- ل- ب------- ف- ا--------
‫-- s---- l-- b----------- f- a----------‬
Смееше ли во болницата да пиеш пиво? ‫ه- س-- ل- ب--- ا----- ف- ا-------
‫-- s---- l-- b------ a------ f- a--------‬
Смееше ли кучето да го земеш со себе во хотелот? ‫ه- س-- ل- ب----- ا---- إ-- ا-------
‫-- s---- l-- b--------- a----- '----- a------‬
   
На распустот децата смееја долго да останат надвор. ‫خ--- ا----- ا------- س-- ل----- ا----- ف- ا----- ل---- ط----.‬
‫------ a------- a---------- s---- l------- a------ f- a------- l------- t-------‬
Тие смееја долго да си играат во дворот. ‫و-- س-- ل-- ا---- ف- ص-- ا----.‬
‫---- s---- l---- a------ f- s--- a-----‬
Тие смееја долго да останат будни. ‫ك-- س-- ل-- ا---- ط-----.‬
‫--- s---- l---- a------ t------‬