македонски » арапски   Императив 2 (Наредбена форма)


90 [деведесет]

Императив 2 (Наредбена форма)

-

‫90 [تسعون]‬
‫90 [tseun]‬

‫صيغة الأمر 2‬
‫syghat al'amr 2‬

90 [деведесет]

Императив 2 (Наредбена форма)

-

‫90 [تسعون]‬
‫90 [tseun]‬

‫صيغة الأمر 2‬
‫syghat al'amr 2‬

Кликнете за да го видите текстот:   
македонскиالعربية
Избричи се! ‫إ--- ذ-----
‫------- d------‬
Измиј се! ‫إ------
‫-------‬
Исчешлај се! ‫م-- ش-----
‫----- s-----‬
   
Јави се! Јавете се! ‫ا--- ه------- / ا----- ه--------
‫------- h------- / a--------- h-------‬
Почнувај! Почнете! ‫إ---- / إ------
‫------ / '-----‬
Престани! Престанете! ‫ت---- / ت-------
‫----- / t-------‬
   
Остави го тоа! Оставете го тоа! ‫د- ذ--- / د--- ذ----
‫-- d----- / d----- d----‬
Кажи го тоа! Кажете го тоа! ‫ق- ذ--- / ق---- ذ----
‫-- d----- / q---- d-----‬
Купи го тоа! Купете го тоа! ‫ا--- ذ--- / ا----- ذ----
‫------ d----- / a-------- d----‬
   
Не биди никогаш нечесен! ‫ل- ت-- م--------
‫--- t---- m-------‬
Не биди никогаш дрзок! ‫ل- ت-- و------
‫--- t---- w-----‬
Не биди никогаш неучтив! ‫ل- ت-- ف-----
‫-- t---- f----‬
   
Биди секогаш чесен! ‫ك- د----- ص-------
‫-- d------ s------‬
Биди секогаш љубезен! ‫ك- د----- ل-------
‫-- d------ l------‬
Биди секогаш учтив! ‫ك- د----- م-------
‫--- d------ m------‬
   
Одете си со здравје! ‫ل--- ب-------
‫------- b-------‬
Внимавајте добро на себе! ‫ح--- ع-- ص---- / إ--- ب------
‫----- e---- s----- / '------ b-------‬
Посетете не наскоро повторно! ‫ك-- ز----- ق-------
‫---- z------- q------‬