македонски » белоруски   Лица


1 [еден]

Лица

-

+ 1 [адзін]1 [adzіn]

+ асобыasoby

Кликнете за да го видите текстот:   
македонскибеларуская
jас я
ya
+
jас и ти я і т-
y- і ty
+
ние двајцата мы а---
m- a--e
+
   
тој ён
en
+
тој и таа ён і я--
e- і y--a
+
тие двајцата ян- а---
y--- a--e
+
   
маж му-----
m-------a
+
жена жа-----
z-------a
+
дете дз---
d-----a
+
   
една фамилија ся---
s-----a
+
мојата фамилија ма- с----
m--- s-----a
+
Мојата фамилија е овде. Ма- с---- т--.
M--- s------ t--.
+
   
Јас сум овде. Я т--.
Y- t--.
+
Ти си овде. Ты т--.
T- t--.
+
Тој е овде и таа е овде. Ён т--- і я-- т--.
E- t--- і y--- t--.
+
   
Ние сме овде. Мы т--.
M- t--.
+
Вие сте овде. Вы т--.
V- t--.
+
Тие сите се овде. Ян- ў-- т--.
Y--- u-- t--.
+