македонски » белоруски   Земји и јазици


5 [пет]

Земји и јазици

-

+ 5 [пяць]5 [pyats’]

+ Краіны і мовыKraіny і movy

Кликнете за да го видите текстот:   
македонскибеларуская
Џон е од Лондон. Дж-- – з Л------.
D---- – z L------.
+
Лондон се наоѓа во Англија. Ло---- з---------- ў В-------------.
L----- z------------- u V--------------.
+
Тој зборува англиски. Ён р-------- п-----------.
E- r---------- p-----------.
+
   
Марија е од Мадрид. Ма--- – з М------.
M----- – z M------.
+
Мадрид се наоѓа во Шпанија. Ма---- з---------- ў І------.
M----- z------------- u І------.
+
Таа зборува шпански. Ян- р-------- н- і-------- м---.
Y--- r---------- n- і-------- m---.
+
   
Петар и Марта се од Берлин. Пе--- і М---- – з Б------.
P---- і M---- – z B------.
+
Берлин се наоѓа во Германија. Бе---- з---------- ў Г-------.
B----- z------------- u G-------.
+
Зборувате ли вие двајцата германски? Вы а--- р---------- п---------?
V- a--- r------------- p-----------?
+
   
Лондон е главен град. Ло---- – г--- с------.
L----- – g--- s-------.
+
Мадрид и Берлин се исто така главни градови. Ма---- і Б----- – т------ с------.
M----- і B----- – t------ s-------.
+
Главните градови се големи и бучни. Ст----- в------ і ш-----.
S------- v-------- і s-------.
+
   
Франција се наоѓа во Европа. Фр----- з---------- ў Е-----.
F-------- z------------- u Y------.
+
Египет се наоѓа во Африка. Ег---- з---------- ў А-----.
E----- z------------- u A------.
+
Јапонија се наоѓа во Азија. Яп---- з---------- ў А---.
Y------- z------------- u A---.
+
   
Канада се наоѓа во Северна Америка. Ка---- з---------- ў П-------- А------.
K----- z------------- u P--------- A-------.
+
Панама се наоѓа во Средна Америка. Па---- з---------- ў Ц---------- А------.
P----- z------------- u T----------- A-------.
+
Бразил се наоѓа во Јужна Америка. Бр------ з---------- ў П-------- А------.
B-------- z------------- u P-------- A-------.
+