македонски » белоруски   Присвојни заменки 2


67 [шеесет и седум]

Присвојни заменки 2

-

+ 67 [шэсцьдзесят сем]67 [shests’dzesyat sem]

+ Прыналежныя займеннікі 2Prynalezhnyya zaymennіkі 2

Кликнете за да го видите текстот:   
македонскибеларуская
очила ак-----
a------y
+
Тој ги заборави своите очила. Ён з---- с--- а------.
E- z---- s--- a-------.
+
Каде се неговите очила? Дз- ж я-- а------?
D-- z- y--- a-------?
+
   
часовник га-------
g-------k
+
Неговиот часовник е расипан. Яг- г-------- з-------.
Y--- g-------- z--------.
+
Часовникот е закачен на ѕидот. Га------- в----- н- с----.
G-------- v------ n- s------.
+
   
пасош па-----
p------t
+
Тој го загуби својот пасош. Ён з----- с--- п------.
E- z----- s--- p-------.
+
Каде е неговиот пасош? Дз- ж я-- п------?
D-- z- y--- p-------?
+
   
тие – нивен ян- – і-
y--- – і-h
+
Децата не можат да ги најдат своите родители. Дз--- н- м----- з------ с---- б------.
D----- n- m------ z------- s----- b-------.
+
Ама еве ги доаѓаат нивните родители! Ал- в--- і---- і- б------
A-- v--- і----- і-- b------!
+
   
Вие – Ваш Вы – В--
V- – V--h
+
Какво беше Вашето патување, господине Милер? Як п------ В--- п------- с----- М----?
Y-- p------- V---- p------- s----- M-----?
+
Каде е Вашата сопруга, господине Милер? Дз- В--- ж----- с----- М----?
D-- V---- z------ s----- M-----?
+
   
Вие – Ваш Вы – В--
V- – V--h
+
Какво беше Вашето патување, госпоѓо Шмит? Як п------ В--- п------- с-------- Ш---?
Y-- p------- V---- p------- s--------- S----?
+
Каде е Вашиот сопруг, госпоѓо Шмит? Дз- В-- м--- с-------- Ш---?
D-- V--- m---- s--------- S----?
+