македонски » белоруски   нешто појаснува / образложува 3


77 [седумдесет и седум]

нешто појаснува / образложува 3

-

+ 77 [семдзесят сем]77 [semdzesyat sem]

+ штосьці абгрунтоўваць 3shtos’tsі abgruntouvats’ 3

Кликнете за да го видите текстот:   
македонскибеларуская
Зошто не ја јадете тортата? Ча-- В- н- я--- т---?
C---- V- n- y----- t---?
+
Јас морам да ослабам. Мн- т---- с------ в---.
M-- t---- s------- v---.
+
Јас не ја јадам, бидејки морам да ослабам. Я я-- н- е-- б- м-- т---- с------ в---.
Y- y--- n- y--- b- m-- t---- s------- v---.
+
   
Зошто не го пиете пивото? Ча-- В- н- п---- п---?
C---- V- n- p------ p---?
+
Јас морам уште да возам. Мн- т---- я--- к------- м------.
M-- t---- y------ k-------- m-------.
+
Јас не го пијам, бидејки морам уште да возам. Я я-- н- п--- б- м-- т---- я--- к------- м------.
Y- y--- n- p---- b- m-- t---- y------ k-------- m-------.
+
   
Зошто не го пиеш кафето? Ча-- т- н- п--- к---?
C---- t- n- p---- k---?
+
Тоа е студено. Ян- х-------.
Y--- k---------.
+
Јас не го пијам, бидејки е студено. Я я- н- п--- б- я-- х-------.
Y- y--- n- p---- b- y--- k---------.
+
   
Зошто не го пиеш чајот? Ча-- т- н- п--- г------?
C---- t- n- p---- g------?
+
Немам шеќер. У м--- н--- ц----.
U m---- n---- t-----.
+
Јас не го пијам, бидејки немам шеќер. Я я- н- п--- б- ў м--- н--- ц----.
Y- y--- n- p---- b- u m---- n---- t-----.
+
   
Зошто не ја јадете супата? Ча-- В- н- я--- с--?
C---- V- n- y----- s--?
+
Јас не ја нарачав. Я я-- н- з-------.
Y- y--- n- z-------.
+
Јас не ја јадам, бидејки не ја нарачав. Я я-- н- е-- б- я я-- н- з-------.
Y- y--- n- y--- b- y- y--- n- z-------.
+
   
Зошто не го јадете месото? Ча-- В- н- я--- м---?
C---- V- n- y----- m----?
+
Јас сум вегетаријанец. Я в-----------.
Y- v-------------.
+
Јас не го јадам, бидејки сум вегетаријанец. Я н- е- м---- б- я в-----------.
Y- n- y-- m----- b- y- v-------------.
+