македонски » белоруски   Минато 4


84 [осумдесет и четири]

Минато 4

-

+ 84 [восемдзесят чатыры]84 [vosemdzesyat chatyry]

+ Прошлы час 4Proshly chas 4

Кликнете за да го видите текстот:   
македонскибеларуская
чита чы----
c------’
+
Јас читав. Я ч---- / ч-----.
Y- c----- / c------.
+
Јас го прочитав целиот роман. Я п------- / п-------- у---- / ў---- р----.
Y- p-------- / p--------- u---- / u---- r----.
+
   
разбира ра------
r-------’
+
Јас разбрав. Я з------- / з--------.
Y- z------- / z--------.
+
Јас го разбрав целиот текст. Я з------- / з-------- у---- / ў---- т----.
Y- z------- / z-------- u---- / u---- t----.
+
   
одговара ад-------
a--------’
+
Јас одговорив. Я а------ / а-------.
Y- a------ / a-------.
+
Јас одговорив на сите прашања. Я а------ / а------- н- ў-- п------.
Y- a------ / a------- n- u-- p------.
+
   
Јас го знам тоа – јас го знаев тоа. Мн- г--- в----- – м-- г--- б--- в-----.
M-- g--- v------ – m-- g--- b--- v------.
+
Јас го пишувам тоа – јас го напишав тоа. Я п--- г--- – я г--- п---- / п-----.
Y- p---- g--- – y- g--- p---- / p-----.
+
Јас го слушам тоа – јас го слушнав тоа. Я ч-- г--- – я г--- ч-- / ч---.
Y- c---- g--- – y- g--- c--- / c----.
+
   
Јас го земам тоа – јас го зедов тоа. Я з----- г--- – я г--- з----- / з------.
Y- z------ g--- – y- g--- z----- / z------.
+
Јас го носам тоа – јас го донесов тоа. Я п------ г--- – я г--- п----- / п-------.
Y- p------- g--- – y- g--- p----- / p--------.
+
Јас го купувам тоа – јас го купив тоа. Я к---- г--- – я г--- к---- / к-----.
Y- k----- g--- – y- g--- k---- / k-----.
+
   
Јас го очекувам тоа – јас го очекував тоа. Я ч---- г----- – я г----- ч---- / ч-----.
Y- c------ g----- – y- g----- c----- / c------.
+
Јас го појаснувам тоа – јас го појаснив тоа. Я т------ г--- – я г--- т------- / т--------.
Y- t------- g--- – y- g--- t-------- / t---------.
+
Јас го знам тоа – јас го знаев тоа. Я в---- г--- – я г--- в---- / в-----.
Y- v----- g--- – y- g--- v---- / v-----.
+