македонски » белоруски   Генитив


99 [деведесет и девет]

Генитив

-

+ 99 [дзевяноста дзевяць]99 [dzevyanosta dzevyats’]

+ Родны склонRodny sklon

99 [деведесет и девет]

Генитив

-

99 [дзевяноста дзевяць]
99 [dzevyanosta dzevyats’]

Родны склон
Rodny sklon

Кликнете за да го видите текстот:   
македонскибеларуская
мачката на мојата пријателка ко- м--- с-------
k-- m--- s-------і
+
кучето на мојот пријател са---- м---- с----
s----- m---- s----a
+
играчките на моите деца ца--- м--- д-----
t------ m---- d------y
+
   
Ова е мантилот на мојот колега. Гэ-- п----- м---- к-----.
G--- p----- m---- k-----.
+
Ова е автомобилот на мојата колешка. Гэ-- а--------- м--- к-----.
G--- a--------- m--- k-----.
+
Ова е работата на моите колеги. Гэ-- р----- м--- к----.
G--- r----- m---- k----.
+
   
Копчето од кошулата е откинато. Гу--- а- к----- а--------.
G---- a- k------ a---------.
+
Го нема клучот од гаражата. Кл-- а- г----- п-----.
K----- a- g------ p-----.
+
Компјутерот на шефот е расипан. Ка------- н--------- н--------.
K--------- n---------- n---------.
+
   
Кои се родителите на девојчето? Хт- б----- д--------?
K--- b------ d----------?
+
Како да дојдам до куќата на вашите родители? Як м-- п------ д- д--- я- б------?
Y-- m-- p------- d- d--- y--- b-------?
+
Куќата стои на крајот од улицата. До- с----- у к---- в-----.
D-- s------ u k----- v------.
+
   
Како се вика главниот град на Швајцарија? Як н--------- с------ Ш--------?
Y-- n----------- s------- S----------?
+
Кој е насловот на книгата? Як-- н---- ў г---- к----?
Y----- n---- u g---- k----?
+
Како се викаат децата на комшиите? Як з---- д----- с-------?
Y-- z----- d------- s--------?
+
   
Кога се училишните распусти на децата? Ка-- ў д----- б----- ш------- к-------?
K--- u d------- b------ s--------- k-------?
+
Кога се термините за прегледи кај лекарот? Ка-- ў д------ г------ п-----?
K--- u d------ g------ p-----?
+
Кое е работното време на музејот? Як-- г------ п---- м----?
Y----- g------ p----- m-----?
+