македонски » бугарски   Императив 1 (Наредбена форма)


89 [осумдесет и девет]

Императив 1 (Наредбена форма)

-

+ 89 [осемдесет и девет]89 [osemdeset i devet]

+ Повелително наклонение 1Povelitelno naklonenie 1

89 [осумдесет и девет]

Императив 1 (Наредбена форма)

-

89 [осемдесет и девет]
89 [osemdeset i devet]

Повелително наклонение 1
Povelitelno naklonenie 1

Кликнете за да го видите текстот:   
македонскибългарски
Ти си толку мрзелив / мрзелива – не биди толку мрзелив / мрзелива! Ти с- т------ м------- – н- б--- т------ м--------
T- s- t------ m------- – n- b--- t------ m-------!
+
Ти спиеш толку долго – не спиј толку долго! Ти с--- д- т------ к---- – н- с-- д- т------ к-----
T- s---- d- t------ k---- – n- s-- d- t------ k----!
+
Ти доаѓаш толку доцна – не доаѓај толку доцна! Ти и---- т------ к---- – н- и---- т------ к-----
T- i----- t------ k---- – n- i---- t------ k----!
+
   
Ти се смееш толку гласно – немој да се смееш толку гласно! Ти с- с---- т------ с---- – н- с- с--- т------ с-----
T- s- s----- t------ s---- – n- s- s--- t------ s----!
+
Ти зборуваш толку тивко – не зборувај толку тивко! Ти г------ т------ т--- – н- г----- т------ т----
T- g------- t------ t---- – n- g----- t------ t----!
+
Ти пиеш премногу – не пиј толку многу! Ти п--- т----- м---- – н- п-- т------ м-----
T- p---- t----- m---- – n- p-- t------ m----!
+
   
Ти пушиш премногу – не пуши толку многу! Ти п---- т----- м---- – н- п--- т------ м-----
T- p------ t----- m---- – n- p---- t------ m----!
+
Ти работиш премногу – не работи толку многу! Ти р------ т------ м---- – н- р----- т------ м-----
T- r------- t------ m---- – n- r----- t------ m----!
+
Ти возиш пребрзо – не вози толку брзо! Ти к---- т------ б---- – н- к---- т------ б-----
T- k----- t------ b---- – n- k---- t------ b----!
+
   
Станете, господине Милер! Ст------ г------- М-----
S------- g------- M-----!
+
Седнете, господине Милер! Се------ г------- М-----
S------- g------- M-----!
+
Останете на местото, господине Милер! Ос------ н- м------ с-- г------- М-----
O------- n- m------- s-- g------- M-----!
+
   
Имајте трпение! Им---- т--------
I----- t-------!
+
Не брзајте! Не б--------
N- b-------!
+
Почекајте еден момент! По------- е--- м------
P--------- y---- m-----!
+
   
Бидете внимателни! Бъ---- в----------
B----- v---------!
+
Бидете точни! Бъ---- т-----
B----- t-----!
+
Не бидете глупави! Не б----- г-------
N- b----- g------!
+