македонски » бугарски   Споредни реченици со дека 2


92 [деведесет и два]

Споредни реченици со дека 2

-

+ 92 [деветдесет и две]92 [devetdeset i dve]

+ Подчинени изречения с че 2Podchineni izrecheniya s che 2

92 [деведесет и два]

Споредни реченици со дека 2

-

92 [деветдесет и две]
92 [devetdeset i dve]

Подчинени изречения с че 2
Podchineni izrecheniya s che 2

Кликнете за да го видите текстот:   
македонскибългарски
Ме лути, дека рчиш. Др---- с-- ч- х-----.
D------ s-- c-- k-------.
+
Ме лути, дека пиеш толку многу пиво. Др---- с-- ч- п--- т------ м---- б---.
D------ s-- c-- p---- t------ m---- b---.
+
Ме лути, дека доаѓаш толку доцна. Др---- с-- ч- с- в----- т------ к----.
D------ s-- c-- s- v--------- t------ k----.
+
   
Мислам, дека му треба лекар. Ми---- ч- т-- и-- н---- о- л----.
M------ c-- t-- i-- n----- o- l----.
+
Мислам, дека тој е болен. Ми---- ч- т-- е б----.
M------ c-- t-- y- b----.
+
Мислам, дека тој сега спие. Ми---- ч- т-- с-- с---.
M------ c-- t-- s-- s---.
+
   
Ние се надеваме, дека тој ќе се ожени со нашата ќерка. На------ с-- ч- т-- щ- с- о---- з- н----- д-----.
N-------- s-- c-- t-- s---- s- o----- z- n------ d---------.
+
Ние се надеваме, дека тој има многу пари. На------ с-- ч- т-- и-- м---- п---.
N-------- s-- c-- t-- i-- m---- p---.
+
Ние се надеваме, дека тој е милионер. На------ с-- ч- т-- е м-------.
N-------- s-- c-- t-- y- m-------.
+
   
Слушнав, дека твојата сопруга имаше една несреќа. Чу-- ч- ж--- т- е п--------- з--------.
C----- c-- z---- t- y- p---------- z--------.
+
Слушнав, дека таа лежи во болница. Чу-- ч- т- л--- в б--------.
C----- c-- t-- l---- v b---------.
+
Слушнав, дека твојот автомобил е потполно скршен. Чу-- ч- к----- т- е с----- с-------.
C----- c-- k----- t- y- s----- s--------.
+
   
Ме радува, дека дојдовте. Ра---- с-- ч- д-------.
R----- s-- c-- d--------.
+
Ме радува, дека имате интерес. Ра---- с-- ч- п--------- и------.
R----- s-- c-- p----------- i------.
+
Ме радува, дека сакате да ја купите куќата. Ра---- с-- ч- и----- д- к----- к-----.
R----- s-- c-- i----- d- k----- k--------.
+
   
Се плашам, дека последниот автобус е веќе заминат. Оп------ с-- ч- п--------- а------ в--- е о--------.
O-------- s-- c-- p---------- a------ v---- y- o--------.
+
Се плашам, дека мораме да земеме такси. Оп------ с-- ч- т----- д- в----- т----.
O-------- s-- c-- t------ d- v----- t----.
+
Се плашам, дека немам пари кај себе. Оп------ с-- ч- н---- п--- в с--- с-.
O-------- s-- c-- n----- p--- v s--- s-.
+