македонски » бенгалски   Минато на модалните глаголи 2


88 [осумдесет и осум]

Минато на модалните глаголи 2

-

+ ৮৮ [অষ্টাশি]88 [aṣṭāśi]

+ অতীতকালবাচক সাহায্যকারী ক্রিয়া ২atītakālabācaka sāhāyyakārī kriẏā 2

88 [осумдесет и осум]

Минато на модалните глаголи 2

-

৮৮ [অষ্টাশি]
88 [aṣṭāśi]

অতীতকালবাচক সাহায্যকারী ক্রিয়া ২
atītakālabācaka sāhāyyakārī kriẏā 2

Кликнете за да го видите текстот:   
македонскиবাংলা
Мојот син не сакаше да си игра со куклата. আম-- ছ--- প---- ন--- খ---- চ--- ন- ৷
ā---- c---- p----- n--- k------ c----- nā
+
Мојата ќерка не сакаше да игра фудбал. আম-- ম--- ফ---- খ---- চ--- ন- ৷
ā---- m--- p-------- k------ c----- nā
+
Мојата жена не сакаше со мене да игра шах. আম-- স----- আ--- স---- দ--- খ---- চ--- ন- ৷
ā---- s--- ā---- s---- d--- k------ c----- nā
+
   
Моите деца не сакаа да се шетаат. আম-- ব------- হ---- য--- চ--- ন- ৷
ā---- b------ h----- y--- c----- nā
+
Тие не сакаа да ја раскренат собата. তা-- ত---- ঘ- প------- ক--- চ--- ন- ৷
t--- t----- g---- p-------- k----- c----- nā
+
Тие не сакаа да појдат во кревет. তা-- শ--- য--- চ--- ন- ৷
t--- ś--- y--- c----- nā
+
   
Тој не смееше да јаде сладолед. তা- (ছ---) আ------- খ---- অ----- ছ-- ন- ৷
t--- (c----) ā--------- k------ a------ c---- nā
+
Тој не смееше да јаде чоколада. তা- (ছ---) চ----- খ---- অ----- ছ-- ন- ৷
t--- (c----) c------- k------ a------ c---- nā
+
Тој не смееше да јаде бомбони. তা- (ছ---) ম----- খ---- অ----- ছ-- ন- ৷
t--- (c----) m---- k------ a------ c---- nā
+
   
Јас смеев да си посакам нешто. আম-- ক--- চ----- অ----- ছ-- ৷
ā---- k---- c------- a------ c---a
+
Јас смеев да си купам фустан. আম-- ন---- জ--- এ--- প---- ক---- অ----- ছ-- ৷
ā---- n----- j----- ē---- p----- k----- a------ c---a
+
Јас смеев да си земам бонбониера. আম-- চ----- ন---- অ----- ছ-- ৷
ā---- c------- n----- a------ c---a
+
   
Смееше ли да пушиш во авионот? তু-- ব----- ধ----- ক---- অ----- প-------?
t--- b----- d-------- k------- a------ p--------?
+
Смееше ли во болницата да пиеш пиво? তু-- হ-------- ব---- প-- ক---- অ----- প-------?
T--- h--------- b----- p--- k------- a------ p--------?
+
Смееше ли кучето да го земеш со себе во хотелот? তু-- ক---- ন--- হ----- য---- অ----- প-------?
T--- k----- n--- h----- y----- a------ p--------?
+
   
На распустот децата смееја долго да останат надвор. ছু---- ব------- ব------- প------ ব---- থ----- অ----- প------ ৷
C------ b------ b-------- p------- b----- t-------- a------ p-------a
+
Тие смееја долго да си играат во дворот. তা-- অ------- ধ-- উ---- খ----- অ----- প------ ৷
t--- a--------- d---- u----- k-------- a------ p-------a
+
Тие смееја долго да останат будни. তা-- ব--- র-- প------ জ--- থ----- অ----- প------ ৷
t--- b--- r--- p------- j--- t-------- a------ p-------a
+