македонски » каталонски   Присвојни заменки 1


66 [шеесет и шест]

Присвојни заменки 1

-

+ 66 [seixanta-sis]

+ Pronoms possessius 1

66 [шеесет и шест]

Присвојни заменки 1

-

66 [seixanta-sis]

Pronoms possessius 1

Кликнете за да го видите текстот:   
македонскиcatalà
јас – мој jo – e- m-u +
Неможам да го најдам мојот / својот клуч. No t---- l- m--- c---. +
Неможам да го најдам мојот / својот возен билет. No t---- e- m-- b------. +
   
ти – твој tu – e- t-u +
Го најде ли твојот / својот клуч? Ha- t----- l- t--- c---? +
Го најде ли твојот / својот возен билет? Ha- t----- e- t-- b------? +
   
тој – негов el- – e- s-u +
Знаеш ли каде е неговиот клуч? Sa-- o- é- l- s--- c---? +
Знаеш ли каде е неговиот возен билет? Sa-- o- é- e- s-- b------? +
   
таа – нејзин el-- – e- s-u +
Нејзините пари ги нема. El- s--- d----- h-- d----------. +
А и нејзината кредитна картичка ја нема. La s--- t------ d- c----- t---- h- d----------. +
   
ние – наш no------- – e- n----e +
Нашиот дедо е болен. El n----- a-- e--- m-----. +
Нашата баба е здрава. La n----- à--- e--- b- d- s----. +
   
вие – ваш vo------- – e- v----e +
Деца, каде е вашиот татко? Ne--- o- é- e- v----- p---? +
Деца, каде е вашата мајка? Ne--- o- é- l- v----- m---? +