македонски » каталонски   нешто појаснува / образложува 2


76 [седумдесет и шест]

нешто појаснува / образложува 2

-

+ 76 [setanta-sis]

+ argumentar alguna cosa 2

76 [седумдесет и шест]

нешто појаснува / образложува 2

-

76 [setanta-sis]

argumentar alguna cosa 2

Кликнете за да го видите текстот:   
македонскиcatalà
Зошто не дојде? Pe- q-- n- v-- v----? +
Бев болен / болна. Es---- m----- / --. +
Јас не дојдов, бидејки бев болен / болна. No v--- v---- p----- e----- m----- / --. +
   
Зошто таа не дојде? Pe- q-- n- v- v---- (e---)? +
Таа беше уморна. Es---- c------. +
Таа не дојде, бидејки беше уморна. No v- v---- p----- e----- c------. +
   
Зошто тој не дојде? Pe- q-- n- h- v----- (e--)? +
Тој немаше желба. No e- t---- g----. +
Тој не дојде, бидејки немаше желба. No h- v----- p----- n- e- t---- g----. +
   
Зошто вие не дојдовте? Pe- q-- n- h-- v-----? +
Нашиот автомобил е расипан. El c---- s---- v- e--------. +
Ние не дојдовме, бидејки нашиот автомобил е расипан. No h-- v----- p----- e- c---- s---- v- e--------. +
   
Зошто луѓето не дојдоа? Pe- q-- n- h- v----- l- g---? +
Тие го пропуштија возот. Ha- p----- e- t---. +
Тие не дојдоа, бидејки го пропуштија возот. No h-- v----- p----- h-- p----- e- t---. +
   
Зошто ти не дојде? Pe- q-- n- h-- v-----? +
Јас не смеев. No p----. +
Јас не дојдов, бидејки не смеев. No h- v----- p----- n- p---- f-----. +