македонски » каталонски   Минато 4


84 [осумдесет и четири]

Минато 4

-

+ 84 [vuitanta-quatre]

+ Passat 4

Кликнете за да го видите текстот:   
македонскиcatalà
чита ll---r +
Јас читав. He l-----. +
Јас го прочитав целиот роман. He l----- l- n------- s------. +
   
разбира en------ / c--------e +
Јас разбрав. He e----. +
Јас го разбрав целиот текст. He c------ t-- e- t---. +
   
одговара re------e +
Јас одговорив. He r------. +
Јас одговорив на сите прашања. He r------ a t---- l-- p--------. +
   
Јас го знам тоа – јас го знаев тоа. Ho s- – H- s----. +
Јас го пишувам тоа – јас го напишав тоа. Ho e----- – H- h- e-----. +
Јас го слушам тоа – јас го слушнав тоа. Ho s---- – H- h- s-----. +
   
Јас го земам тоа – јас го зедов тоа. Ho a---- – H- h- a-----. +
Јас го носам тоа – јас го донесов тоа. Ho p---- – H- h- p-----. +
Јас го купувам тоа – јас го купив тоа. Ho c----- – H- h- c------. +
   
Јас го очекувам тоа – јас го очекував тоа. Ho e----- – H- e-------. +
Јас го појаснувам тоа – јас го појаснив тоа. Ho e------ – H- h- e-------. +
Јас го знам тоа – јас го знаев тоа. Ho c---- – H- c-------. +