македонски » каталонски   Минато на модалните глаголи 1


87 [осумдесет и седум]

Минато на модалните глаголи 1

-

+ 87 [vuitanta-set]

+ Passat dels verbs modals 1

87 [осумдесет и седум]

Минато на модалните глаголи 1

-

87 [vuitanta-set]

Passat dels verbs modals 1

Кликнете за да го видите текстот:   
македонскиcatalà
Ние моравме да ги полеваме цвеќињата. Ha---- d- r---- l-- f----. +
Ние моравме да го расчистиме станот. Ha---- d--------- l-----------. +
Ние моравме да ги измиеме садовите. Ha---- d- r----- e-- p----. +
   
Моравте ли да ја платите сметката? Va- h---- d- p---- l- f------? +
Моравте ли да платите влез? Va- h---- d- p---- l--------? +
Моравте ли да платите казна? Va- h---- d- p---- l- m----? +
   
Кој мораше да се поздрави? Qu- h---- d-------------? +
Кој мораше да си оди рано дома? Qu- h---- d---------- a c--- d-----? +
Кој мораше да го земе возот? Qu- h---- d- p------ e- t---? +
   
Ние не сакавме да останеме долго. No v----- e------- g---- t----. +
Ние не сакавме да пиеме ништо. No v----- p------ r--. +
Ние не сакавме да пречиме. No v----- m-------. +
   
Јас штотуку сакав да телефонирам. No--- v---- t-----. +
Јас сакав да нарачам едно такси. Vo--- e--------- u- t---. +
Јас имено сакав да патувам дома. Me-- v---- a--- a c---. +
   
Јас мислев, дека сакаше да ја повикаш твојата жена. Pe----- q-- v----- t----- a l- t--- d---. +
Јас мислев, дека сакаше да повикаш информации. Pe----- q-- v----- t----- a I---------. +
Јас мислев, дека сакаше да нарачаш пица. Pe----- q-- v----- e--------- u-- p----. +