македонски » каталонски   Минато на модалните глаголи 2


88 [осумдесет и осум]

Минато на модалните глаголи 2

-

+ 88 [vuitanta-vuit]

+ Passat dels verbs modals 2

88 [осумдесет и осум]

Минато на модалните глаголи 2

-

88 [vuitanta-vuit]

Passat dels verbs modals 2

Кликнете за да го видите текстот:   
македонскиcatalà
Мојот син не сакаше да си игра со куклата. El m-- f--- n- v---- j---- a-- n----. +
Мојата ќерка не сакаше да игра фудбал. La m--- f---- n- v---- j---- a f-----. +
Мојата жена не сакаше со мене да игра шах. La m--- d--- n- v- v---- j---- a-- m- a-- e-----. +
   
Моите деца не сакаа да се шетаат. El- m--- f---- n- v-- v---- f-- u-- p--------. +
Тие не сакаа да ја раскренат собата. El-- n- v----- e------- l----------. +
Тие не сакаа да појдат во кревет. El-- n- v----- a--- a- l---. +
   
Тој не смееше да јаде сладолед. El- n- p---- m----- g-----. +
Тој не смееше да јаде чоколада. El- n- p---- m----- x-------. +
Тој не смееше да јаде бомбони. El- n- p---- m----- c-------. +
   
Јас смеев да си посакам нешто. Em p---- d------- a----- c---. +
Јас смеев да си купам фустан. Em v--- p---- c------ u- v-----. +
Јас смеев да си земам бонбониера. Va-- p---- p------ u- b---- d- p------. +
   
Смееше ли да пушиш во авионот? Qu- p----- f---- a l-----? +
Смееше ли во болницата да пиеш пиво? Qu- p----- b---- c------ a l---------? +
Смееше ли кучето да го земеш со себе во хотелот? Qu- p----- p----- e- g-- a l------? +
   
На распустот децата смееја долго да останат надвор. Du---- l-- v-------- e-- n--- p----- e---- a f--- f--- t---. +
Тие смееја долго да си играат во дворот. Po---- j---- m--- d- t---- a- p---. +
Тие смееја долго да останат будни. Po---- q-------- d------- f--- t---. +