македонски » каталонски   Сврзници 3


96 [деведесет и шест]

Сврзници 3

-

+ 96 [noranta-sis]

+ Conjuncions 3

Кликнете за да го видите текстот:   
македонскиcatalà
Јас станувам, штом заѕвони будилникот. Em l---- t-- a---- c-- s--- e- d----------. +
Јас станувам уморен / уморна, штом треба да учам. Em c---- t-- a---- h- d---------. +
Јас ќе престанам да работам, штом ќе бидам 60. Pl----- d- t-------- t-- a---- c-- t----- 60 a---. +
   
Кога ќе се јавите? Qu-- l- t-------? +
Штом имам еден момент време. Ta- a---- c-- t----- t----. +
Тој ќе се јави, штом ќе има малку време. Li t---- q--- t- t----. +
   
Колку долго ќе работите? Fi-- q--- t----------? +
Јас ќе работам, се додека можам. Tr-------- m----- p----. +
Јас ќе работам, се додека сум здрав / здрава. Tr-------- m----- e------ e- b--- s----. +
   
Тој лежи во кревет, наместо да работи. Es q---- a- l--- e- c------ d- t--------. +
Таа чита весник, наместо да готви. (E---) l------ e- d---- e- l--- d- c-----. +
Тој седи во кафеаната, наместо да си оди дома. (E--) e--- a------ a- b-- e- l--- d----- a c---. +
   
Колку што знам, тој живее овде. Pe- q-- j- s-- (e--) v-- a---. +
Колку што знам, неговата сопруга е болна. Pe- q-- j- s-- l- s--- d--- e--- m------. +
Колку што знам, тој е невработен. Pe- q-- j- s-- e-- e--- a l-----. +
   
Јас се успав, инаку ќе дојдев навреме. M’-- a------- s- n- h----- a------ a t----. +
Јас го пропуштив автобусот, инаку ќе дојдев навреме. He p----- l--------- s- n- h----- a------ a t----. +
Јас не го најдов патот, инаку ќе дојдев навреме. No h- t----- e- c---- s- n- h----- a------ a t----. +