македонски » чешки   Работа / Занимање


55 [педесет и пет]

Работа / Занимање

-

55 [padesát pět]

Práce

55 [педесет и пет]

Работа / Занимање

-

55 [padesát pět]

Práce

Кликнете за да го видите текстот:   
македонскиčeština
Што сте по занимање? Čí- s- ž-----?
Мојот сопруг е лекар по занимање. Mů- m----- j- p-------- l----.
Јас полудневно работам како медицинска сестра. Já p------ j--- z-------- s----- n- p-- ú-----.
   
Набргу ќе одиме во пензија. Br-- p------ d- d------.
Но даноците се високи. Al- d--- j--- v-----.
И здравственото осигурување е високо. A z-------- p-------- j- d----.
   
Што сакаш да бидеш? Čí- c---- j----- b--?
Јас би сакал / сакала да бидам инженер. Ch--- / c----- b--- b-- i-------- / i---------.
Јас сакам да студирам на универзитетот. Ch-- j-- n- u---------.
   
Јас сум практикант. Js-- n- s----.
Јас не заработувам многу. Ne--------- m--.
Јас сум на пракса во странство. Dě--- s--- v z--------.
   
Ова е мојот шеф. To j- m-- š--.
Јас имам љубезни колеги. Má- m--- s--------------.
Напладне секогаш одиме во кантината. V p------ j---- v--- d- k------.
   
Јас барам едно работно место. Hl---- p----.
Јас сум веќе една година невработен / невработена. Už r-- j--- n----------- / n-----------.
Во оваа земја има премногу невработени. V t--- z--- j- p----- m---- n-------------.