македонски » чешки   Кај лекар


57 [педесет и седум]

Кај лекар

-

+ 57 [padesát sedm]

+ U lékaře

Кликнете за да го видите текстот:   
македонскиčeština
Јас имам еден термин кај лекар. Js-- o-------- / o-------- k l-----. +
Терминот е во десет часот. Js-- o-------- / o-------- n- d---- h----. +
Како е вашето име? Ja- s- j--------? +
   
Седнете во чекалната Ве молам. Pr---- p------ s- v č------. +
Лекарот ќе дојде веднаш. Pa- d----- p----- h---. +
Каде сте осигурани? U k---- p--------- j--- p------- / p--------? +
   
Што можам да сторам за вас? Co p-- V-- m--- u-----? +
Имате ли болки? Bo-- V-- n---? +
Каде ве боли? Kd- t- b---? +
   
Секогаш имам болки во грбот. Po--- m- b--- v z-----. +
Често имам главоболки. Ča--- m- b--- h----. +
Понекогаш имам болки во стомакот. Ně--- m- b--- b-----. +
   
Соблечете се од појасот нагоре, Ве молам. Pr---- s-------- s- d- p---! +
Легнете на лежалката, Ве молам. Le----- s- p----- n- l----! +
Крвниот притисок е во ред. Vá- k----- t--- j- v p------. +
   
Ќе ви дадам една инекција. Dá- V-- i------. +
Ќе ви дадам таблети. Př------- V-- l---. +
Ќе ви дадам еден рецепт за во аптека. Dá- V-- r----- p-- l------. +