македонски » чешки   Присвојни заменки 1


66 [шеесет и шест]

Присвојни заменки 1

-

66 [šedesát šest]

Přivlastňovací zájmena 1

66 [шеесет и шест]

Присвојни заменки 1

-

66 [šedesát šest]

Přivlastňovací zájmena 1

Кликнете за да го видите текстот:   
македонскиčeština
јас – мој já – m-- / m--- (s--- / s----)
Неможам да го најдам мојот / својот клуч. Ne---- n---- s--- k---.
Неможам да го најдам мојот / својот возен билет. Ne---- n---- s--- j-------.
   
ти – твој ty – t--- / t---- (s--- / s----)
Го најде ли твојот / својот клуч? Na--- j-- s--- k---?
Го најде ли твојот / својот возен билет? Na--- j-- s--- j-------?
   
тој – негов on – j--- (s--- / s----)
Знаеш ли каде е неговиот клуч? Ne---- k-- j- j--- k---?
Знаеш ли каде е неговиот возен билет? Ne---- k-- j- j--- j-------?
   
таа – нејзин on- – j--- (s--- / s----)
Нејзините пари ги нема. Je-- p----- j--- p---.
А и нејзината кредитна картичка ја нема. A j--- k------- k---- j- t--- p---.
   
ние – наш my – n-- / n--- (s--- / s----)
Нашиот дедо е болен. Ná- d------ j- n------.
Нашата баба е здрава. Na-- b------ j- z-----.
   
вие – ваш vy – v-- / v--- (s--- / s----)
Деца, каде е вашиот татко? Dě--- k-- j- v-- t------?
Деца, каде е вашата мајка? Dě--- k-- j- v--- m------?