македонски » чешки   Присвојни заменки 2


67 [шеесет и седум]

Присвојни заменки 2

-

67 [šedesát sedm]

Přivlastňovací zájmena 2

67 [шеесет и седум]

Присвојни заменки 2

-

67 [šedesát sedm]

Přivlastňovací zájmena 2

Кликнете за да го видите текстот:   
македонскиčeština
очила br--e
Тој ги заборави своите очила. Za------ s-- b----.
Каде се неговите очила? Kd---- j--- j--- b----?
   
часовник ho----- / h----y
Неговиот часовник е расипан. Je-- h------ j--- r------.
Часовникот е закачен на ѕидот. Ho---- v--- n- s----.
   
пасош pas
Тој го загуби својот пасош. Zt----- s--- p--.
Каде е неговиот пасош? Kd- j- j--- p--?
   
тие – нивен on- – j--- (s--- / s----)
Децата не можат да ги најдат своите родители. Ty d--- n------ n---- s-- r-----.
Ама еве ги доаѓаат нивните родители! Al- t----- p--------- j----- r-----!
   
Вие – Ваш Vy – V-- / V--- (s--- / s----)
Какво беше Вашето патување, господине Милер? Ja-- b--- V--- c----- p--- M------?
Каде е Вашата сопруга, господине Милер? Kd- j- V--- m-------- p--- M------?
   
Вие – Ваш Vy – V-- / V--- (s--- / s----)
Какво беше Вашето патување, госпоѓо Шмит? Ja-- b--- V--- c----- p--- S------?
Каде е Вашиот сопруг, госпоѓо Шмит? Kd- j- V-- m------ p--- S------?