македонски » чешки   голем – мал


68 [шеесет и осум]

голем – мал

-

68 [šedesát osm]

velký – malý

68 [шеесет и осум]

голем – мал

-

68 [šedesát osm]

velký – malý

Кликнете за да го видите текстот:   
македонскиčeština
голем и мал ve--- a m--ý
Слонот е голем. Sl-- j- v----.
Глушецот е мал. My- j- m---.
   
темен и светол tm--- a s----ý
Ноќта е темна. No- j- t----.
Денот е светол. De- j- s-----.
   
стар и млад st--- a m---ý
Нашиот дедо е многу стар. Ná- d--- j- v---- s----.
Пред 70 години беше уште млад. Př-- 70 l--- b-- j---- m----.
   
убав и грд he--- a o-----ý
Пеперутката е убава. Mo--- j- h----.
Пајакот е грд. Pa---- j- o------.
   
дебел и слаб / тенок tl---- a h----ý
Жена со 100 килограми е дебела. St------- ž--- j- t-----.
Маж со 50 килограми е слаб. Pa------------ m-- j- h-----.
   
скап и евтин dr--- a l---ý
Автомобилот е скап. Au-- j- d----.
Весникот е евтин. No---- j--- l----.