македонски » čeština   нешто појаснува / образложува 1


75 [седумдесет и пет]

нешто појаснува / образложува 1

-

75 [sedmdesát pět]

zdůvodnění 1

75 [седумдесет и пет]

нешто појаснува / образложува 1

-

75 [sedmdesát pět]

zdůvodnění 1

Кликнете за да го видите текстот:   
македонскиčeština
Зошто не доаѓате? Pr-- n---------?
Времето е лошо. Je š----- p-----.
Не доаѓам, бидејки времето е лошо. Ne------- p------ j- š----- p-----.
   
Зошто тој не доаѓа? Pr-- n-------?
Тој не е поканет. Ne-- p-----.
Тој не доаѓа, бидејки не е поканет. Ne------- p------ n--- p-----.
   
Зошто ти не доаѓаш? Pr-- n--------?
Јас немам време. Ne--- č--.
Јас не доаѓам, бидејки немам време. Ne------- p------ n---- č--.
   
Зошто не останеш? Pr-- n---------?
Морам уште да работам. Mu--- j---- p-------.
Јас не останувам, бидејки морам уште да работам. Ne-------- p------ m---- j---- p-------.
   
Зошто веќе си одите? Pr-- u- o--------?
Јас сум уморен / уморна. Js-- u------.
Си одам, бидејки сум уморен / уморна. Jd- p---- p------ j--- u------.
   
Зошто веќе заминувате? Pr-- u- o--------?
Доцна е веќе. Je u- p----.
Јас заминувам, бидејки е веќе доцна. Od------- p------ u- j- p----.