македонски » чешки   нешто појаснува / образложува 2


76 [седумдесет и шест]

нешто појаснува / образложува 2

-

+ 76 [sedmdesát šest]

+ zdůvodnění 2

76 [седумдесет и шест]

нешто појаснува / образложува 2

-

76 [sedmdesát šest]

zdůvodnění 2

Кликнете за да го видите текстот:   
македонскиčeština
Зошто не дојде? Pr-- j-- n-------? +
Бев болен / болна. By- j--- n------. +
Јас не дојдов, бидејки бев болен / болна. Ne------ j---- p------ j--- b-- n------. +
   
Зошто таа не дојде? Pr-- n-------? +
Таа беше уморна. By-- u------. +
Таа не дојде, бидејки беше уморна. Ne------- p------ b--- u------. +
   
Зошто тој не дојде? Pr-- n-------? +
Тој немаше желба. Ne------ s- m-. +
Тој не дојде, бидејки немаше желба. Ne------- p------ s- m- n-------. +
   
Зошто вие не дојдовте? Pr-- j--- n-------? +
Нашиот автомобил е расипан. Má-- r------ a---. +
Ние не дојдовме, бидејки нашиот автомобил е расипан. Ne------ j---- p------ m--- r------ a---. +
   
Зошто луѓето не дојдоа? Pr-- t- l--- n-------? +
Тие го пропуштија возот. Uj-- j-- v---. +
Тие не дојдоа, бидејки го пропуштија возот. Ne------- p------ j-- u--- v---. +
   
Зошто ти не дојде? Pr-- j-- n-------? +
Јас не смеев. Ne---- j---. +
Јас не дојдов, бидејки не смеев. Ne------ j---- p------ j--- n-----. +