македонски » чешки   Минато време 1


81 [осумдесет и еден]

Минато време 1

-

+ 81 [osmdesát jedna]

+ Minulý čas 1

81 [осумдесет и еден]

Минато време 1

-

81 [osmdesát jedna]

Minulý čas 1

Кликнете за да го видите текстот:   
македонскиčeština
пишува ps-t +
Тој напиша едно писмо. Ps-- d----. +
А таа напиша една картичка. A o-- p---- p-----. +
   
чита čí-t +
Тој читаше едно списание. Če-- č------. +
А таа читаше една книга. A o-- č---- k----. +
   
зема vz-- / v--- si +
Тој зеде една цигара. Vz-- s- c-------. +
Таа зеде едно парче чоколадо. Vz--- s- k----- č-------. +
   
Тој беше неверен, но таа беше верна. By- n------- a-- o-- b--- v----. +
Тој беше мрзелив, но таа беше вредна. By- l---- a-- o-- b--- p----. +
Тој беше сиромашен, но таа беше богата. By- c----- a-- o-- b--- b-----. +
   
Тој немаше пари, туку долгови. Ne--- ž---- p------ j-- d----. +
Тој немаше среќа, туку малер. Ne--- š------ j-- s----. +
Тој немаше успех, туку неуспех. Ne--- ž---- ú------ j-- n-------. +
   
Тој не беше задоволен, туку незадоволен. Ne--- s--------- n---- n----------. +
Тој не беше среќен, туку несреќен. Ne--- š------- n---- n--------. +
Тој не беше симпатичен, туку несимпатичен. Ne--- s---------- n---- n-----------. +