македонски » чешки   Минато време 2


82 [осумдесет и два]

Минато време 2

-

82 [osmdesát dva]

Minulý čas 2

82 [осумдесет и два]

Минато време 2

-

82 [osmdesát dva]

Minulý čas 2

Кликнете за да го видите текстот:   
македонскиčeština
Мораше ли да повикаш едно болничко возило? Mu--- / m----- j-- z------ s------?
Мораше ли да го повикаш лекарот? Mu--- / m----- j-- z------ l-----?
Мораше ли да ја повикаш полицијата? Mu--- / m----- j-- z------ p------?
   
Го имате ли телефонскиот број? Сега го имав. Má-- t- t-------- č----? T-- j--- h- j---- m--.
Ја имате ли адресата? Сега ја имав. Má-- t- a-----? T-- j--- j- j---- m--.
Имате ли карта од градот? Сега ја имав. Má-- t-- p--- m----? T-- j--- h- j---- m--.
   
Дојде ли тој точно на време? Тој не можеше да дојде точно на време. Př---- v---? N----- p----- v---.
Го најде ли тој патот? Тој не можеше да го најде патот. Na--- c----? N----- n---- c----.
Те разбира ли тој? Тој не можеше да ме разбере. Ro----- t-? N-------- m-.
   
Зошто не можеше да дојдеш точно на време? Pr-- j-- n----- p----- v---?
Зошто не можеше да го најдеш патот? Pr-- j-- n----- n---- c----?
Зошто не можеше да го разбереш? Pr-- j-- m- n--------?
   
Не можев да дојдам точно на време, бидејки немаше автобус. Ne---- j--- p----- v---- p------ n---- ž---- a------.
Не можев да го најдам патот, бидејки немав карта на градот. Ne---- j--- n---- c----- p------ j--- n---- p--- m----.
Не можев да го разберам, бидејки музиката беше толку гласна. Ne------- j--- m-- p------ t- h---- b--- m-- h------.
   
Морав да земам едно такси. Mu--- j--- s- v--- t---.
Морав да купам карта на градот. Mu--- j--- s- k----- p--- m----.
Јас морав да го исклучам радиото. Mu--- j--- v------ r----.