македонски » čeština   Минато време 3


83 [осумдесет и три]

Минато време 3

-

83 [osmdesát tři]

Minulý čas 3

83 [осумдесет и три]

Минато време 3

-

83 [osmdesát tři]

Minulý čas 3

Кликнете за да го видите текстот:   
македонскиčeština
телефонира te--------t
Јас телефонирав. Te--------- j---.
Јас цело време телефонирав. Ce--- d--- j--- t----------.
   
прашува pt-- se
Јас прашав. Ze---- j--- s-.
Јас секогаш прашував. Vž-- j--- s- p---.
   
раскажува vy-----t
Јас раскажував. Vy------ j---.
Јас ја раскажав целата приказна. Vy------ j--- c---- p------.
   
учи uč-- se
Јас учев. Uč-- j--- s-.
Јас учев цела вечер. Uč-- j--- s- c--- v----.
   
работи pr-----t
Јас работев. Pr------ j---.
Јас работев цел ден. Pr------ j--- c--- d--.
   
јаде jí-t
Јас јадев. Je-- j---.
Јас го изедов целото јадење. Sn--- j--- v------ j----.