македонски » чешки   Минато на модалните глаголи 1


87 [осумдесет и седум]

Минато на модалните глаголи 1

-

+ 87 [osmdesát sedm]

+ Minulý čas způsobových sloves 1

87 [осумдесет и седум]

Минато на модалните глаголи 1

-

87 [osmdesát sedm]

Minulý čas způsobových sloves 1

Кликнете за да го видите текстот:   
македонскиčeština
Ние моравме да ги полеваме цвеќињата. Mu---- j--- z---- k------. +
Ние моравме да го расчистиме станот. Mu---- j--- u------ b--. +
Ние моравме да ги измиеме садовите. Mu---- j--- u--- n-----. +
   
Моравте ли да ја платите сметката? Mu---- j--- z------- ú---? +
Моравте ли да платите влез? Mu---- j--- z------- v----? +
Моравте ли да платите казна? Mu---- j--- z------- p-----? +
   
Кој мораше да се поздрави? Kd- s- m---- r--------? +
Кој мораше да си оди рано дома? Kd- m---- j-- b--- d---? +
Кој мораше да го земе возот? Kd- m---- j-- v-----? +
   
Ние не сакавме да останеме долго. Ne------ j--- z----- d-----. +
Ние не сакавме да пиеме ништо. Ne------ j--- n-- p--. +
Ние не сакавме да пречиме. Ne------ j--- r----. +
   
Јас штотуку сакав да телефонирам. Ch--- j--- s- p---- z------. +
Јас сакав да нарачам едно такси. Ch--- j--- s- z------ t---. +
Јас имено сакав да патувам дома. Ch--- j--- t---- j-- d---. +
   
Јас мислев, дека сакаше да ја повикаш твојата жена. My---- j---- ž- c---- z------ s-- ž---. +
Јас мислев, дека сакаше да повикаш информации. My---- j---- ž- c---- z------ i--------. +
Јас мислев, дека сакаше да нарачаш пица. My---- j---- ž- c---- o------- p----. +