македонски » чешки   Минато на модалните глаголи 2


88 [осумдесет и осум]

Минато на модалните глаголи 2

-

88 [osmdesát osm]

Minulý čas způsobových sloves 2

88 [осумдесет и осум]

Минато на модалните глаголи 2

-

88 [osmdesát osm]

Minulý čas způsobových sloves 2

Кликнете за да го видите текстот:   
македонскиčeština
Мојот син не сакаше да си игра со куклата. Mů- s-- s- n------ h--- s p-------.
Мојата ќерка не сакаше да игра фудбал. Mo-- d---- n------- h--- f-----.
Мојата жена не сакаше со мене да игра шах. Mo-- ž--- s- m--- n------- h--- š----.
   
Моите деца не сакаа да се шетаат. Mo-- d--- n------- j-- n- p--------.
Тие не сакаа да ја раскренат собата. Ne------ u------ p----.
Тие не сакаа да појдат во кревет. Ne------ j-- d- p------ / s---.
   
Тој не смееше да јаде сладолед. Ne---- j--- z-------.
Тој не смееше да јаде чоколада. Ne---- j--- č-------.
Тој не смееше да јаде бомбони. Ne---- j--- b------.
   
Јас смеев да си посакам нешто. Sm-- / s---- j--- s- n--- p---.
Јас смеев да си купам фустан. Sm-- / s---- j--- s- k----- š---.
Јас смеев да си земам бонбониера. Sm-- / s---- j--- s- v--- p-------.
   
Смееше ли да пушиш во авионот? Sm-- / s---- j-- k----- v l------?
Смееше ли во болницата да пиеш пиво? Sm-- / s---- j-- p-- v n-------- p---?
Смееше ли кучето да го земеш со себе во хотелот? Sm-- / s---- j-- v--- p-- s s---- d- h-----?
   
На распустот децата смееја долго да останат надвор. O p---------- s---- d--- z----- d----- v----.
Тие смееја долго да си играат во дворот. Mo--- s- h--- d----- n- d----.
Тие смееја долго да останат будни. Sm--- z----- d----- v-----.