македонски » чешки   Императив 1 (Наредбена форма)


89 [осумдесет и девет]

Императив 1 (Наредбена форма)

-

89 [osmdesát devět]

Rozkazovací způsob 1

89 [осумдесет и девет]

Императив 1 (Наредбена форма)

-

89 [osmdesát devět]

Rozkazovací způsob 1

Кликнете за да го видите текстот:   
македонскиčeština
Ти си толку мрзелив / мрзелива – не биди толку мрзелив / мрзелива! Ty j-- t-- l--- – n---- t-- l--- / l---!
Ти спиеш толку долго – не спиј толку долго! Ty s--- t-- d----- – n---- t-- d-----!
Ти доаѓаш толку доцна – не доаѓај толку доцна! Ty p-------- t-- p---- – n----- t-- p----!
   
Ти се смееш толку гласно – немој да се смееш толку гласно! Ty s- s----- t-- n----- – n----- s- t-- n-----!
Ти зборуваш толку тивко – не зборувај толку тивко! Ty m----- t-- p------ – n----- t-- p------!
Ти пиеш премногу – не пиј толку многу! Mo- p---- – n---- t----!
   
Ти пушиш премногу – не пуши толку многу! Mo- k----- – n---- t----!
Ти работиш премногу – не работи толку многу! Mo- p------- – n------- t----!
Ти возиш пребрзо – не вози толку брзо! Ty j---- t-- r----- – n------ t-- r-----!
   
Станете, господине Милер! Vs------ p--- M------!
Седнете, господине Милер! Se----- s-- p--- M------!
Останете на местото, господине Милер! Zů------ s----- p--- M------!
   
Имајте трпение! Mě--- t---------!
Не брзајте! Ne---------!
Почекајте еден момент! Po------ c-----!
   
Бидете внимателни! Bu--- o------ / o------!
Бидете точни! Bu--- d-------- / d--------!
Не бидете глупави! Ne----- h----- / h-----!