македонски » чешки   Императив 2 (Наредбена форма)


90 [деведесет]

Императив 2 (Наредбена форма)

-

90 [devadesát]

Rozkazovací způsob 2

90 [деведесет]

Императив 2 (Наредбена форма)

-

90 [devadesát]

Rozkazovací způsob 2

Кликнете за да го видите текстот:   
македонскиčeština
Избричи се! Oh-- s-!
Измиј се! Um-- s-!
Исчешлај се! Uč-- s-!
   
Јави се! Јавете се! Za------ Z--------!
Почнувај! Почнете! Za---- Z------!
Престани! Престанете! Př------ P--------!
   
Остави го тоа! Оставете го тоа! Ne-- t-- N----- t-!
Кажи го тоа! Кажете го тоа! Ře--- t-- Ř------ t-!
Купи го тоа! Купете го тоа! Ku- t-- K---- t-!
   
Не биди никогаш нечесен! Ne--- n---- n-------- / n--------!
Не биди никогаш дрзок! Ne--- n---- d--- / d---!
Не биди никогаш неучтив! Ne--- n---- n--------- / n---------!
   
Биди секогаш чесен! Bu- v--- u------ / u------!
Биди секогаш љубезен! Bu- v--- m--- / m---!
Биди секогаш учтив! Bu- v--- z------- / z-------!
   
Одете си со здравје! Šť------ c----!
Внимавајте добро на себе! Dá----- n- s--- p----!
Посетете не наскоро повторно! Na------- n-- z--- b---!