македонски » чешки   Споредни реченици со дека 2


92 [деведесет и два]

Споредни реченици со дека 2

-

+ 92 [devadesát dva]

+ Vedlejší věty s že 2

92 [деведесет и два]

Споредни реченици со дека 2

-

92 [devadesát dva]

Vedlejší věty s že 2

Кликнете за да го видите текстот:   
македонскиčeština
Ме лути, дека рчиш. Ro------- m-- ž- c------. +
Ме лути, дека пиеш толку многу пиво. Ro------- m-- ž- p---- t---- p---. +
Ме лути, дека доаѓаш толку доцна. Ro------- m-- ž- j--- t-- p----. +
   
Мислам, дека му треба лекар. My----- ž- p-------- l-----. +
Мислам, дека тој е болен. My----- ž- j- n------. +
Мислам, дека тој сега спие. My----- ž- t-- s--. +
   
Ние се надеваме, дека тој ќе се ожени со нашата ќерка. Do------ ž- s- o---- s n--- d-----. +
Ние се надеваме, дека тој има многу пари. Do------ ž- m- h---- p----. +
Ние се надеваме, дека тој е милионер. Do------ ž- j- m-------. +
   
Слушнав, дека твојата сопруга имаше една несреќа. Sl---- / s------ j---- ž- t---- ž--- m--- ú---. +
Слушнав, дека таа лежи во болница. Sl---- / s------ j---- ž- l--- v n--------. +
Слушнав, дека твојот автомобил е потполно скршен. Sl---- / s------ j---- ž- t-- a--- j- ú---- r------. +
   
Ме радува, дека дојдовте. Tě-- m-- ž- j--- p----- / p-----. +
Ме радува, дека имате интерес. Tě-- m-- ž- m--- z----. +
Ме радува, дека сакате да ја купите куќата. Tě-- m-- ž- c----- k----- t-- d--. +
   
Се плашам, дека последниот автобус е веќе заминат. Ob---- s-- ž- p------- a------ u- j--. +
Се плашам, дека мораме да земеме такси. Ob---- s-- ž- s- b----- m---- v--- t---. +
Се плашам, дека немам пари кај себе. Ob---- s-- ž- u s--- n---- ž---- p-----. +