македонски » чешки   Сврзници 3


96 [деведесет и шест]

Сврзници 3

-

96 [devadesát šest]

Spojky 3

96 [деведесет и шест]

Сврзници 3

-

96 [devadesát šest]

Spojky 3

Кликнете за да го видите текстот:   
македонскиčeština
Јас станувам, штом заѕвони будилникот. Vs----- j------ z------ b----.
Јас станувам уморен / уморна, штом треба да учам. Js-- u------- j------ s- m-- u---.
Јас ќе престанам да работам, штом ќе бидам 60. Př------ p-------- a- m- b--- 60.
   
Кога ќе се јавите? Kd- z-------?
Штом имам еден момент време. Až b--- m-- t----- č---.
Тој ќе се јави, штом ќе има малку време. Za----- a- b--- m-- t----- č---.
   
Колку долго ќе работите? Ja- d----- b----- p-------?
Јас ќе работам, се додека можам. Bu-- p-------- d---- b--- m---.
Јас ќе работам, се додека сум здрав / здрава. Bu-- p-------- d---- b--- z----- / z-----.
   
Тој лежи во кревет, наместо да работи. Le-- v p------- m---- a-- p-------.
Таа чита весник, наместо да готви. Čt- s- č------- m---- a-- v-----.
Тој седи во кафеаната, наместо да си оди дома. Se-- v h------- m---- a-- š-- d---.
   
Колку што знам, тој живее овде. Po--- v--- b---- z--.
Колку што знам, неговата сопруга е болна. Po--- v--- j- j--- ž--- n------.
Колку што знам, тој е невработен. Po--- v--- j- n-----------.
   
Јас се успав, инаку ќе дојдев навреме. Za---- / z------ j---- j---- b--- p----- / p----- v---.
Јас го пропуштив автобусот, инаку ќе дојдев навреме. Zm----- / z------- j--- a------- j---- b--- p----- / p----- v---.
Јас не го најдов патот, инаку ќе дојдев навреме. Ne----- / n------ j--- c----- j---- b--- p----- / p----- v---.