македонски » чешки   Генитив


99 [деведесет и девет]

Генитив

-

99 [devadesát devět]

Druhý pád

99 [деведесет и девет]

Генитив

-

99 [devadesát devět]

Druhý pád

Кликнете за да го видите текстот:   
македонскиčeština
мачката на мојата пријателка ko--- m- p--------ě
кучето на мојот пријател pe- m--- p-----e
играчките на моите деца hr---- m--- d--í
   
Ова е мантилот на мојот колега. To j- p---- m--- k-----.
Ова е автомобилот на мојата колешка. To j- a--- m- k-------.
Ова е работата на моите колеги. To j- p---- m--- k-----.
   
Копчето од кошулата е откинато. Kn----- u k----- j- u------.
Го нема клучот од гаражата. Kl-- o- g----- j- p---.
Компјутерот на шефот е расипан. Ve------- p------ j- r------.
   
Кои се родителите на девојчето? Kd- j--- r----- t- d----?
Како да дојдам до куќата на вашите родители? Ja- s- d------ k d--- j----- r-----?
Куќата стои на крајот од улицата. Te- d-- s---- n- k---- t--- u----.
   
Како се вика главниот град на Швајцарија? Ja- s- j------ h----- m---- Š--------?
Кој е насловот на книгата? Ja- s- j------ t- k----?
Како се викаат децата на комшиите? Ja- s- j------ s--------- d---?
   
Кога се училишните распусти на децата? Kd- m--- d--- p--------?
Кога се термините за прегледи кај лекарот? Kd- j--- n-------- h----- l-----?
Кое е работното време на музејот? Kd- j--- n-------- h----- v m----?