македонски » дански   Генитив


99 [деведесет и девет]

Генитив

-

99 [nioghalvfems]

Genitiv

99 [деведесет и девет]

Генитив

-

99 [nioghalvfems]

Genitiv

Кликнете за да го видите текстот:   
македонскиdansk
мачката на мојата пријателка mi- v------- k-t
кучето на мојот пријател mi- v--- h--d
играчките на моите деца mi-- b---- l-----j
   
Ова е мантилот на мојот колега. De- e- m-- k------- f-----.
Ова е автомобилот на мојата колешка. De- e- m-- k------- b--.
Ова е работата на моите колеги. De- e- m-- k------- a------.
   
Копчето од кошулата е откинато. Kn----- p- s------- e- f----- a-.
Го нема клучот од гаражата. Nø---- t-- g------ e- v--.
Компјутерот на шефот е расипан. Ch----- c------- e- i s------.
   
Кои се родителите на девојчето? Hv-- e- p----- f-------?
Како да дојдам до куќата на вашите родители? Hv----- k----- j-- t-- h----- f-------- h--?
Куќата стои на крајот од улицата. Hu--- l----- f-- e---- a- g----.
   
Како се вика главниот град на Швајцарија? Hv-- h----- S------- h--------?
Кој е насловот на книгата? Hv-- e- b----- t----?
Како се викаат децата на комшиите? Hv-- h----- n-------- b---?
   
Кога се училишните распусти на децата? Hv----- e- b------- s---------?
Кога се термините за прегледи кај лекарот? Hv----- e- l----- t--------?
Кое е работното време на музејот? Hv-- e- m------ å-----------?