македонски » германски   Прилози


100 [сто]

Прилози

-

+ 100 [hundert]

+ Adverbien

100 [сто]

Прилози

-

100 [hundert]

Adverbien

Кликнете за да го видите текстот:   
македонскиDeutsch
веќе еднаш – никогаш досега sc--- e----- – n--- n-e +
Дали веќе сте биле во Берлин? Si-- S-- s---- e----- i- B----- g------? +
Не, никогаш досега. / Не, сеуште не. Ne--- n--- n--. +
   
некој – никој je---- – n-----d +
Познавате ли овде некој? Ke---- S-- h--- j-----(e-)? +
Не, не познавам никого. Ne--- i-- k---- h--- n------(e-). +
   
уште – не повеќе no-- – n---- m--r +
Ќе останете ли уште долго овде? Bl----- S-- n--- l---- h---? +
Не, јас не останувам повеќе тука. Ne--- i-- b----- n---- m--- l---- h---. +
   
уште нешто – ништо повеќе no-- e---- – n----- m--r +
Сакате ли да се напиете уште нешто? Mö----- S-- n--- e---- t------? +
Не, јас не сакам ништо повеќе. Ne--- i-- m----- n----- m---. +
   
веќе нешто – сеуште ништо sc--- e---- – n--- n----s +
Јадевте ли веќе нешто? Ha--- S-- s---- e---- g-------? +
Не, јас сеуште немам јадено ништо. Ne--- i-- h--- n--- n----- g-------. +
   
уште некој – никој повеќе no-- j----- – n------ m--r +
Сака ли уште некој кафе? Mö---- n--- j----- e---- K-----? +
Не, никој повеќе. Ne--- n------ m---. +