македонски » германски   Прашања за патот


40 [четириесет]

Прашања за патот

-

+ 40 [vierzig]

+ Nach dem Weg fragen

40 [четириесет]

Прашања за патот

-

40 [vierzig]

Nach dem Weg fragen

Кликнете за да го видите текстот:   
македонскиDeutsch
Извинете! En----------- S--! +
Можете ли да ми помогнете? Kö---- S-- m-- h-----? +
Каде има овде добар ресторан? Wo g--- e- h--- e-- g---- R---------? +
   
Појдете лево зад аголот. Ge--- S-- l---- u- d-- E---. +
Потоа одете еден дел право напред. Ge--- S-- d--- e-- S---- g--------. +
Потоа одете сто метри на десно. Ge--- S-- d--- h------ M---- n--- r-----. +
   
Можете исто така да земете и автобус. Si- k----- a--- d-- B-- n-----. +
Можете исто така да земете и трамвај. Si- k----- a--- d-- S---------- n-----. +
Можете исто така да возите и позади мене. Si- k----- a--- e------ h----- m-- h--------. +
   
Како да стигнам до фудбалскиот стадион? Wi- k---- i-- z-- F-------------? +
Преминете го мостот ! Üb-------- S-- d-- B-----! +
Возете низ тунелот ! Fa---- S-- d---- d-- T-----! +
   
Возете до третиот семафор. Fa---- S-- b-- z-- d------ A----. +
Потоа свртете на првата улица десно. Bi---- S-- d--- d-- e---- S----- r----- a-. +
Потоа возете право напред преку следната раскрсница. Fa---- S-- d--- g-------- ü--- d-- n------ K-------. +
   
Извинете, како да стигнам до аеродромот? En------------- w-- k---- i-- z-- F--------? +
Најдобро е да земете метро. Am b----- n----- S-- d-- U-----. +
Возете се едноставно до последната станица. Fa---- S-- e------ b-- z-- E---------. +