македонски » германски   Редни броеви


61 [шеесет и еден]

Редни броеви

-

61 [einundsechzig]

Ordinalzahlen

61 [шеесет и еден]

Редни броеви

-

61 [einundsechzig]

Ordinalzahlen

Кликнете за да го видите текстот:   
македонскиDeutsch
Првиот месец е јануари. De- e---- M---- i-- d-- J-----.
Вториот месец е февруари. De- z----- M---- i-- d-- F------.
Третиот месец е март. De- d----- M---- i-- d-- M---.
   
Четвртиот месец е април. De- v----- M---- i-- d-- A----.
Петтиот месец е мај. De- f----- M---- i-- d-- M--.
Шесттиот месец е јуни. De- s------ M---- i-- d-- J---.
   
Шест месеци се половина година. Se--- M----- s--- e-- h----- J---.
јануари, февруари, март Ja----- F------- M---,
април, мај, јуни. Ap---- M-- u-- J---.
   
Седмиот месец е јули. De- s----- M---- i-- d-- J---.
Осмиот месец е август. De- a---- M---- i-- d-- A-----.
Деветтиот месец е септември. De- n----- M---- i-- d-- S--------.
   
Десеттиот месец е октомври. De- z----- M---- i-- d-- O------.
Единаесеттиот месец е ноември. De- e---- M---- i-- d-- N-------.
Дванаесеттиот месец е декември. De- z------ M---- i-- d-- D-------.
   
Дванаесет месеци се една година. Zw--- M----- s--- e-- J---.
јули, август, септември, Ju--- A------ S--------,
октомври, ноември, декември. Ok------ N------- u-- D-------.