македонски » германски   Присвојни заменки 1


66 [шеесет и шест]

Присвојни заменки 1

-

66 [sechsundsechzig]

Possessivpronomen 1

66 [шеесет и шест]

Присвојни заменки 1

-

66 [sechsundsechzig]

Possessivpronomen 1

Кликнете за да го видите текстот:   
македонскиDeutsch
јас – мој ic- – m--n
Неможам да го најдам мојот / својот клуч. Ic- f---- m----- S-------- n----.
Неможам да го најдам мојот / својот возен билет. Ic- f---- m---- F-------- n----.
   
ти – твој du – d--n
Го најде ли твојот / својот клуч? Ha-- d- d----- S-------- g-------?
Го најде ли твојот / својот возен билет? Ha-- d- d---- F-------- g-------?
   
тој – негов er – s--n
Знаеш ли каде е неговиот клуч? We--- d-- w- s--- S-------- i--?
Знаеш ли каде е неговиот возен билет? We--- d-- w- s---- F-------- i--?
   
таа – нејзин si- – i-r
Нејзините пари ги нема. Ih- G--- i-- w--.
А и нејзината кредитна картичка ја нема. Un- i--- K---------- i-- a--- w--.
   
ние – наш wi- – u---r
Нашиот дедо е болен. Un--- O-- i-- k----.
Нашата баба е здрава. Un---- O-- i-- g-----.
   
вие – ваш ih- – e--r
Деца, каде е вашиот татко? Ki----- w- i-- e--- V---?
Деца, каде е вашата мајка? Ki----- w- i-- e--- M----?