македонски » Deutsch   нешто појаснува / образложува 1


75 [седумдесет и пет]

нешто појаснува / образложува 1

-

75 [fünfundsiebzig]

etwas begründen 1

75 [седумдесет и пет]

нешто појаснува / образложува 1

-

75 [fünfundsiebzig]

etwas begründen 1

Кликнете за да го видите текстот:   
македонскиDeutsch
Зошто не доаѓате? Wa--- k----- S-- n----?
Времето е лошо. Da- W----- i-- s- s-------.
Не доаѓам, бидејки времето е лошо. Ic- k---- n----- w--- d-- W----- s- s------- i--.
   
Зошто тој не доаѓа? Wa--- k---- e- n----?
Тој не е поканет. Er i-- n---- e---------.
Тој не доаѓа, бидејки не е поканет. Er k---- n----- w--- e- n---- e--------- i--.
   
Зошто ти не доаѓаш? Wa--- k----- d- n----?
Јас немам време. Ic- h--- k---- Z---.
Јас не доаѓам, бидејки немам време. Ic- k---- n----- w--- i-- k---- Z--- h---.
   
Зошто не останеш? Wa--- b------ d- n----?
Морам уште да работам. Ic- m--- n--- a-------.
Јас не останувам, бидејки морам уште да работам. Ic- b----- n----- w--- i-- n--- a------- m---.
   
Зошто веќе си одите? Wa--- g---- S-- s----?
Јас сум уморен / уморна. Ic- b-- m---.
Си одам, бидејки сум уморен / уморна. Ic- g---- w--- i-- m--- b--.
   
Зошто веќе заминувате? Wa--- f----- S-- s----?
Доцна е веќе. Es i-- s---- s---.
Јас заминувам, бидејки е веќе доцна. Ic- f----- w--- e- s---- s--- i--.