македонски » германски   нешто појаснува / образложува 2


76 [седумдесет и шест]

нешто појаснува / образложува 2

-

76 [sechsundsiebzig]

etwas begründen 2

76 [седумдесет и шест]

нешто појаснува / образложува 2

-

76 [sechsundsiebzig]

etwas begründen 2

Кликнете за да го видите текстот:   
македонскиDeutsch
Зошто не дојде? Wa--- b--- d- n---- g-------?
Бев болен / болна. Ic- w-- k----.
Јас не дојдов, бидејки бев болен / болна. Ic- b-- n---- g-------- w--- i-- k---- w--.
   
Зошто таа не дојде? Wa--- i-- s-- n---- g-------?
Таа беше уморна. Si- w-- m---.
Таа не дојде, бидејки беше уморна. Si- i-- n---- g-------- w--- s-- m--- w--.
   
Зошто тој не дојде? Wa--- i-- e- n---- g-------?
Тој немаше желба. Er h---- k---- L---.
Тој не дојде, бидејки немаше желба. Er i-- n---- g-------- w--- e- k---- L--- h----.
   
Зошто вие не дојдовте? Wa--- s--- i-- n---- g-------?
Нашиот автомобил е расипан. Un--- A--- i-- k-----.
Ние не дојдовме, бидејки нашиот автомобил е расипан. Wi- s--- n---- g-------- w--- u---- A--- k----- i--.
   
Зошто луѓето не дојдоа? Wa--- s--- d-- L---- n---- g-------?
Тие го пропуштија возот. Si- h---- d-- Z-- v-------.
Тие не дојдоа, бидејки го пропуштија возот. Si- s--- n---- g-------- w--- s-- d-- Z-- v------- h----.
   
Зошто ти не дојде? Wa--- b--- d- n---- g-------?
Јас не смеев. Ic- d----- n----.
Јас не дојдов, бидејки не смеев. Ic- b-- n---- g-------- w--- i-- n---- d-----.